Het Pannenhuis

Historiek

Het Pannenhuis of Huis van Sint-Anna

Het Pannenhuis kent een rijke geschiedenis en daarom is het altijd leuk om er even op terug te blikken. Samen met het kasteel en de oude pastorie hoort pand waar ons gastronomisch restaurant in is gehuisvest immers tot de oudste van het dorp. Het juiste jaartal waarin Het Pannenhuis werd gebouwd, heb ik nog niet kunnen achterhalen, maar dat moet ergens tijdens het begin van de 18de eeuw zijn. Massenhoven telde in die periode minder dan 300 inwoners en de Belgische onafhankelijkheid lag nog in de toekomst. Buiten de al vermelde gebouwen, stonden er in het dorp enkel wat lemen boerderijtjes met strodaken. Toen het de inwoners daagde dat er werd gebouwd aan een gebouw met een pannendak, lag de naam die ze eraan zouden geven dan ook meteen voor de hand: ‘Het Pannenhuis’.

 

Pannenhuis circa 1875.
Een der oudste foto's van Het Pannenhuis, uit circa 1875, genomen door Alexis Montens.
Onder de lindenboom staan ‘Jan met de pet’ en heren met hoge hoed. Zoals de foto al doet vermoeden, bewoog men zcih in die tijd nog vooral voort met paard (en kar).
Boven de inkomdeur hangt een afbeelding van het kapelletje van Sint-Anna, wat de tweede naam is voor Het Pannenhuis.

 

Joannes-Baptista Naedts en Maria-Catharina Van Immerseel*

Joannes-Baptista Naedts, °Massenhoven,22.01.1837 en + Massenhoven, 07.08.1904 met zijn echtgenote Maria-Catharina Van Immerseel, °Massenhoven, 10.08.1843.
Joannes-Baptista en Maria-Catharina waren op 12.11.1873 in Massenhoven getrouwd en kochten Het Pannenhuis zo’n elf jaar later, in 1884.
Joannes-Baptista werd daarmee de eerste van de generatie Naedts die Het Pannenhuis uitbaatte. Het echtpaar had maar liefst negen kinderen en hun zoon Josephus-Ludovicus, die in het dorp ook wel "De witte Naedts" werd genoemd, zou hen later opvolgen als uitbater van Het Pannenhuis.


S.Josephus-Ludovicus Naedts, °Massenhoven, 08.12.1875 en + Massenhoven, 04.01.1953. Hij huwde te Pulderbos op 16.12.1912 met Theresia Penen, °Pulderbos, 08.09.1887 en + Massenhoven 24.03.1975. Ook "De witte Naedts" en "Trees Naedts” namen hun intrek in Het Pannenhuis. Zij kregen maar liefst negen kinderen. In de periode tussen de twee wereldoorlogen waarin zij Het Pannenhuis uitbaatten, was de herberg een gekende afspanning. De steenweg die voor het latere restaurant liep, had een halvemaanvormige verbreding, waar wagens konden stilhouden om de paarden aan te spannen.

Na het overlijden van Theresia Penen in 1975, bleef het Pannenhuis een tijdje in onverdeeldheid onder de kinderen. Nadat Jules Naedts en Maria De Weerdt een tijdje het toenmalige café hadden uitgebaat, kochten Pol Naedts en Roza Van Loon het pand in 1982. Roza leidde de zaak zes jaar lang verder in goede banen, waarna Het Pannenhuis werd verhuurd aan Leo en Gerda. Sinds 1993 exploiteert Sigrid Naedts het Pannenhuis dat ze toen renoveerde naar een brasserie en door de jaren heen haar droom realiseerde met een restaurant als gastronomische trekpleister. Op die manier blijft de familietraditie al vier generaties bewaard. Straf!